Nieuws

Home Nieuws Hoe beleefden genomineerden de coronacrisis?

Hoe beleefden genomineerden de coronacrisis?

De coronacrisis stelt ondernemers enorm op de proef, ook Nero, Ferry en Leander. Zij werden begin maart genomineerd voor de ANKO Ondernemersaward, juíst om hun bijzondere ondernemerschap. Hoe gingen zij om met de gedwongen sluiting van hun salon?

Ferry Loeve | Het Haartheater

“Joost (Ferry’s levens- en zakenpartner, red.) en ik droomden van een sabbatical. Eentje waarin we zouden rondreizen, maar eigenlijk was deze ‘sabbatical’ in Nederland ook niet verkeerd. Het leven werd primitiever, doordat we nergens naartoe konden. Dat gaf ons wat rust om onze to do list af te werken. De eerste week ruimden we het magazijn op en schilderden we de salon. Later gingen we nadenken over de bedrijfsvoering en de volgende stap die we willen nemen met Het Haartheater. Dat resulteerde in ons plan voor Het Haartheater 3.0, waarmee we meer willen inzetten op educatie. Met veel beslissingen waren we de eerste. We besloten eerder te sluiten, waren een van de eersten die homekits aanboden en onze socialmediaberichten werden gekopieerd en gedeeld door andere salons; een mooi compliment! Ik heb sterk gehandeld vanuit mijn gevoel. Hoe zou ik het vinden om naar mijn werk te moeten van een werkgever, ook als dat een risico met zich meebrengt? Dat zou ik niet prettig vinden. Onze medewerkers hebben we dus veel vrijheid gegeven. Wie wilde helpen in de salon was welkom. Wie liever thuisbleef of voor de kinderen moest zorgen, kreeg daar alle ruimte voor.”

Leander Grotenhuis | Leander Grotenhuis Hairdressers

“Een stip op de horizon helpt bij ondernemen. Die bereik je nooit in één rechte lijn. Er komen obstakels op je pad, de ene keer groot en de volgende keer kleiner. Daar moet je iets mee en dat maakt je sterker. Tegenslagen vind ik daarom niet per definitie erg, maar de coronacrisis is er wel één van een heel ander kaliber. Ik heb altijd het advies van mijn vader opgevolgd en me voorbereid op mindere tijden. Een lagere omzet door een economische crisis bijvoorbeeld. Maar met een gedwongen sluiting van XX weken houdt natuurlijk niemand rekening. Bij iedere persconferentie zat ik voor de buis en had ik verschillende scenario’s klaarliggen van mogelijke uitkomsten. Per scenario had ik op papier staan wat mijn eigen maatregelen zouden zijn voor mijn klanten, mijn team en mezelf. En zodra bekend werd wat de nieuwe maatrelen waren, ging er een mail uit naar mijn medewerkers. Dat proactieve ondernemen gaf me iets meer rust. Maar ik heb ook met mijn handen in het haar gezeten hoor, de afgelopen periode. Vorig jaar heb ik privé iets vervelends meegemaakt en nu kreeg  ik  dit voor mijn kiezen. Een weekend heb ik mezelf afgevraagd hoe veel geld deze crisis me zou mogen kosten. Een verschrikkelijk dilemma waarin ratio tegen emotie ingaat. Het antwoord heb ik niet gevonden, kort na dat weekend mochten we gelukkig weer open.”

Nero de Boer | Nero Barbershop

“Het klinkt misschien gek, maar ik heb fantastisch genoten van de periode dat we dicht waren. Mijn vrouw heeft een eigen schoonheidssalon en ik mijn barbershop; we konden wel wat quality time met onze kinderen gebruiken. Zorgen heb ik me niet gemaakt. Wat heb je daaraan? Ik heb deze situatie niet zelf veroorzaakt dus ik kan mezelf niet de schuld geven. En ik had een buffer, waardoor ik het loon van mijn medewerkers kon doorbetalen. Voor ondernemers is het in deze situatie belangrijk om elkaar op te zoeken, denk ik. In je eentje kan je veel bereiken, maar lang niet alles. Schaam je niet om soms hulp  te zoeken en spar met andere ondernemers, ook uit andere branches. Van een ondernemer uit de buurt ving ik op dat hij er een beetje doorheen zat en weinig vertrouwen had in de toekomst. Ik heb hem opgebeld, mijn kijk op de situatie gedeeld en met hem meegedacht. Dat gaf me energie; ik vind het leuk om mensen te helpen. Ik hoop dat het hem ook wat heeft gebracht.”

ANKO-ondernemersaward